NovaStar

A NovaStar, a világ egyik vezető LED-kijelzés és vezérléstechnikai tervezője, fejlesztője és szolgáltatója. Ezen fő területen tervez és fejleszt ki komplett megoldásokat különféle piaci alkalmazásokhoz, ideértve a szórakoztatást, sportot, a digitális reklámokat és akár a rendezvénytechnikai ágazatot is.

A NovaStar 37 fiókvállalatával világszerte több mint 10.000 vállalati és lakossági ügyfelet szolgál ki, folyamatosan erősíti innovációs, gyártási és támogatási képességeit. A NovaStar termékcsalád palettája ugyan szűk technikai szegmensre korlátozódik, de ezen belül elég széles megoldások palettáját nyújtja. A LED kijelző szinkron vezérlő rendszertől, a LED kijelző pont-pont kalibrációs rendszertől egészen a felhő alapú menedzsment szolgáltatásokig terjed.

Elmondható, hogy a cég termékei ma már a világon szinte mindenhol megtalálhatók és az elmúlt tíz évben az egyik legelterjedtebb vezérléstechnológiai vállalattá nőtte ki magát. Ahhoz képest, hogy 2008-ban a Novastar szinkronvezérlő rendszerének első generációját, az N100-at a Morgan Plaza 3.400 m2-es főképernyőjére telepítették a 2008. évi pekingi olimpia számára, 10 évvel később már a Kazanyi Labdarúgó Világbajnokság egyik hivatalos technikai támogatója volt a vállat és tulajdonképpen minden, a VB-n felhasznált LED installáció NovaStar vezérlőkkel működött.

Termékcsaládok tekintetében 4 nagyobb csoportra bontható az egész termékpalettájuk:

  • MSD, MCTRL kódnévvel futó termékek, amelyek önálló LED-fal verzérlőként (sending card, sending box) funkcionálnak, egyetlen fő feladatuk, hogy a bemenetükre csatlakoztatott videójelet a falra disztributálják a memóriájukban rögzített kapcsolási kép szerint. Ezen kívül vezérelhető róluk a LED fal minden egyéb funkciója, fényereje, színhőmérséklete, frissítési frekvenciája. Ezen eszközök önmagukban nem végeznek videójel feldolgozást, mindenképpen igényelnek egy videójel-processzor vagy egy scaler egységet, amely a képet megfelelő bemeneti méretre skálázza.
  • Az MRV, A* széria tulajdonképpen ennek a másik oldala, a vevőegységek (receiving card), amelyek a LED kabinetekbe építhetők és azok vezérlését végzik. Ezek sorba fűzhető, RJ45 bemenettel rendelkező kártyák, amelyek a rendszer fontos építőkockái, hiszen ezen kártyák kommunikálnak a vezérlőkkel, minden adatfolyam, parancs ezeken a kártyákon keresztül jut el a LED-ekig.
  • A VX, NovaPro széria a LED processzorok egy új generációja, amely számos kényelmi funkcióval (All In One) bővíti tulajdonképpen az MCTRL szériát. Az alapvetően vezérlési funkciók mellett már tartalmazza azokat a videójel processzálláshoz szükséges elemeket, amelyek lehetővé teszik a külső scaler eszközök elhagyását és olyan „előlapi” funkciókkal, amelyekkel pillanatok alatt változtatható a kimenő jel mérete, fényereje, kontrasztja, némelyik eszköz már támogatja a PIP/POP funkciókat is. A NovaPro (Phobos) széria processzorai már beépített optikai jelátvitellel is rendelkeznek így külső konverter eszközöket sem igényelnek az adó oldalon, 4K bemeneti és kimeneti kapacitásuk pedig lehetőséget teremt, hogy egyetlen eszközzel vezéreljünk UHD felbontású felületeket.
  • Taurus és Pluto széria: A médialejátszók LED falra optimalizált változata. Leginkább ezzel lehetne jellemezni ezeket az érdekes hibrid eszközöket, amelyek kisebb installációk önálló vezérlésére képesek és rendelkeznek minden olyan funkcióval, ami „plug and play” alapú médialejátszóvá teszi őket. A régebbi modellek az USB vagy memóriakártyás lejátszást, az újabbak pedig már a Cloud alapú, szinkronizált lejátszó funkciókat is tartalamzzák. Ezen eszközökkel leginkább a „gondozásmentes rendszerek” alapjai.

A fent felsorolt termékeken kívül egyre inkább nyitnak a rendezvénytechnikus felhasználói bázis felé, új eszközként jelentek meg splicerek és vezérlőpultok is a gyártó kínálatában, reményeink szerint ebben a szegmensben fognak bővülni a legtöbbet a jövőben.

A NovaStar hivatalos honlapja